Terug
Afscheid van Rob Baetens


Weer verdwijnt een figuur uit onze onmiddellijke omgeving. Regent plastische opvoeding, tekenaar, kunstschilder en Vlaming in hart en nieren. Zjin voorliefde ging meer uit naar de V.U.B. en de Grootnederlandse gedachte dan naar de Volksunie. Ook van de jaarlijkse Yzerbedevaart en het daaraan verbonden "Nooit meer oorlog" en V.V.K., was hij voorstander.
Ik heb hem leren kennen als voorzitter van de Erasmusgenootschap, dat het - onder de stuwende kracht van haar secretaris Mieken D'hondt - 17 jaar volgehouden heeft. Maar wat dit genootschap voor Lokeren betekend heeft, verdient een bevoegder auteur.
In de geschiedenis van Daknam en de thans zo befaamde Kunstmarkt op tweede Pinksterdag zal Rob Baetens - samen met de Reynaertkring - wel het leeuwenaandeel gehad hebben.
Het afscheidsmaal vond plaats in de zaal waar hij, samen met zijn talrijke vrienden, zo menig glaasjes genoten heeft. Bij mij kwam dan ook de gedachte op waarom de laatste rustplaats van Rob niet het stemmige kerkhofje van Daknam is. Of is dat alleen maar voorbehouden aan wie er een lap grond bezitten?